Gerechten

Delen:

Na TLV, het succesvolle kookboek over de keuken van Tel Aviv, komt Jigal Krant met een vegan versie: Land zonder melk en honing. Uit dat boek maakt hij focaccia Tel Aviv style. Die is dikker en smeuiïger dan het Italiaanse voorbeeld. Het recept staat hieronder en je vindt het uiteraard in het boek. Je kunt een exemplaar van Land zonder melk en honing bestellen met deze link en als je dat doet help je niet allen Foodtube, maar ook een zelfstandige (kook)boekwinkel zonder dat het jou iets extra kost.

Dit heb je nodig voor Jigals focaccia:

1 zakje instantgist (7 g)

2 tl kristalsuiker

500 g tarwebloem (liefst T65)

ca. 150 ml extra vergine olijfolie

1 teen knoflook, fijngehakt

1 el za’atar 

16 groene pitloze olijven, gehalveerd

75 g halfgedroogde tomaatjes in olie,

uitgelekt en gehalveerd

En zo maak je ‘m:

Los de gist op in 375 milliliter handwarm kraanwater (niet heter

dan lichaamstemperatuur). Roer de suiker erdoor en laat

5 minuten staan totdat zich een schuimkraag gevormd heeft.

Doe de tarwebloem en anderhalve theelepel zout in een grote, wijde

kom. Schenk het gistmengsel en 2 eetlepels olijfolie erbij en

roer met een stevige pannenlikker in 1-2 minuten tot een egale

deegmassa. Dek de kom af met vershoudfolie en zet 30 minuten

weg op een warme plek.

Vet je handen in met olijfolie. Maak het deeg aan de rand van de

kom los en pak het vast met twee handen. Trek het ongeveer

30 centimeter omhoog zonder dat het scheurt en vouw weer

dicht. Mocht je gezelschap hebben, dan is het handig als iemand

de kom op zijn plek houdt. Draai de kom steeds een kwartslag en

trek en vouw het deeg nog drie keer op dezelfde wijze omhoog en

weer dicht. Dek de kom af en laat weer 30 minuten rusten.

Pas de trek-en-vouw-methode nog twee keer toe en laat het deeg

in de tussentijd nog ..n keer 30 minuten rusten.

Bekleed een ovenschaal met een vel bakpapier. Idealiter

heeft de schaal ongeveer een oppervlakte van 750 vierkante

centimeter (dus 23 bij 33 centimeter of 21 bij 36 centimeter).

Kleiner of groter kan ook, dan wordt de focaccia alleen wat

dikker of platter. Knip het bakpapier niet bij, zodat je de focaccia

straks gemakkelijk aan het papier uit de schaal kunt tillen. Vet

het bakpapier in met een paar drupjes olijfolie en verdeel het

deeg er zo gelijk mogelijk over, maar pas op dat het niet scheurt.

Dek de schaal af en laat nog eens 30-40 minuten rusten op een

warme plek.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de knoflook, za’atar

en 50 milliliter olijfolie in een bakje.

Maak je handen nat onder de kraan en druk met je vingers

kuiltjes in het deeg. Verdeel de olijven en tomaatjes over het

deeg. Duw de tomaatjes wat naar beneden, dan branden ze

niet aan tijdens het bakken. Besprenkel met het oliemengsel en

bestrooi met een royale snuf grof zout.

Bak de focaccia in 20-25 minuten lichtgoudbruin in de oven.

Mocht je een ovensteen hebben, zet de schaal dan daarop.

Besprenkel de focaccia gelijk na het bakken met 25 milliliter

olijfolie en leg op een rooster om af te koelen.

Gerelateerde artikelen