Gerechten

Delen:

Kunstenaar/ontwerper/kookboekauteur Maroeska Metz maakt een buitengewoon voedzame en ongemeen lekkere notentaart: Bündner nusstorte.

Zwitserse notentaart, recept uit Maroeska’s boek Hoe dan?

Dit recept voor Bündner Nusstorte
kreeg ik van een Zwitserse vriendin.
Sindsdien heb ik er honderden
gemaakt. Hij is heel zoet en machtig.
serveer ‘m daarom in kleine stukjes.
Deze taart met een romige vulling
van karamel en noten kan heel lang
bewaard worden.
• De bloem, boter, suiker, ei en snufje zout in
de keukenmachine met het mes tot een deeg
draaien dat als een bal ronddraait in de
mengbeker. Het deeg minimaal een half uur
laten rusten en dan in twee helften verdelen,
de ene bal voor de onderkant iets groter
maken.
• Neem een lage bakvorm van 24 cm. Twee
cirkels van bakpapier knippen en met bloem
bestrooien. De twee deegballen (de een iets
groter dan de ander) met de hand zo ver
mogelijk platdrukken en dan uitrollen tot
cirkels van ca. 27 cm.
• Leg de grootste plak deeg in de vorm en
duw de randen omhoog.
• Laat de suiker in een koekenpan langzaam
smelten en begin pas met roeren op het
moment dat de suiker vloeibaar wordt.

300 gram bloem
150 gram rietsuiker
150 gram boter
1 ei

snufje zout

Voor de vulling
300 gram rietsuiker
2 dl slagroom of
150 gram boter
250 gram grof gehakte
walnoten/amandelen/
hazelnoten
• Als de suiker gesmolten en mooi lichtbruin
is de room/boter toevoegen. Het geheel gaat
flink bruisen en klonteren. Geduldig blijven
roeren op een laag pitje tot alles weer
vloeibaar is.
• De noten bij de hete massa voegen en op de
taartbodem storten. De andere (deeg)cirkel
als deksel gebruiken. Met een vork de randen
dichtdrukken en van het overgebleven deeg
een decoratie maken op de bovenkant.
• De Zwitserse notentaart in een koude oven
zetten die je op 150 graden hebt gezet en in ca. 20 minuten bakken.
De taart mag lichtbruin worden.
• De taart uit de oven met een klap op het
aanrecht zetten zodat de eventuele
luchtbellen verdwijnen.

Gerelateerde artikelen